Урок 2 (13-14 г): Аз в риск ли съм?

Връзки към всички уроци
Приложения и ресурси за ученика към урок 2

Въвличане в трафик. Аз в риск ли съм?

img

Цели на урок 2:

 • В този урок ще научиш начините по които може да започне трафикът.
 • А също и защо някои деца се въвличат в него.
 • Ще разбереш кои деца са в по-висок риск от въвличане в трафик и защо.
 • Ще получиш информация и относно това кои са действията, които трафикантите използват при въвличането на деца в трафик.

Кои деца са в по-висок риск от въвличане в трафик?

Като цяло, децата са рискова група, тъй като все още нямат натрупан социален и емоционален опит, не могат да разпознават рисковите ситуации и следователно могат да бъдат лесно манипулирани.

Материалната оскъдица, в която по правило се раждат и развиват децата, които попадат в трафик, е една от най-сериозните им характеристики и определя основно тяхната личност и поведение. Повечето са родени в бедни семейства, в които оскъдицата бележи живота им от самото начало и предопределя техния непривилегирован статус. Често жертвите произхождат от дисфункционални семейства и имат стремеж за бягство от семейството.

Основните предпоставки за трафик съответстват на характеристиките на децата в риск:

Социално-културни

Неграмотност, разпад на морални ценности, расизъм и етническа дискриминация, влияние на медиите и интернет;

Икономически

Бедност, неразвита икономика, безработица.

Психологически

Психически и сексуален тормоз, наркотична зависимост, наивност.

Гео-политически

Бежански потоци, международна организирана престъпност, географско положение.

Какво според вас прави едно дете уязвимо, за да бъде в по-голям риск от трафик?

Бедност

Наивност

Преживяване на самота

Липса на сигурност в семейството

Липса на добро образование

Преживяно насилие

Урок 2 аз в риск ли съм

Основни групи от деца, които биват въвлечени в трафик са:

 • Деца, чиито родители нямат добра емоционална връзка с тях и не успяват да упражняват родителски контрол

Tези деца може да са такива, които търсят разбиране извън семейството си и често бягат от вкъщи и това ги прави лесно уязвими на всички видове насилие навън.

 • Деца, които са свидетели на домашно насилие, или спрямо които има насилие

Проблемите в семейството ги карат да търсят разбиране и приемане навън.

 • Деца, които живеят в бедност

Деца, които живеят при много лоши условия и в голяма бедност, могат да се чувстват задължени да помагат материално на семейство си. Желанието им да помогнат на семейството си ги поставя във висок риск от въвличане в трафик с цел джебчийство и/или просия.

 • Деца, които не живеят заедно с родните си семейства, а са настанени при близки, в приемни семейства или в домове

Най-често тези деца и юноши биват примамвани с обещания за по-добър живот в чужбина или в по-голям град в страната и там биват експлоатирани сексуално или трудово. Трафикантите се възползват от липсата на връзка със семейството на тези деца, нуждата им от близост и грижа, както и от липсата на контрол и грижа, които се дават в семейството.

 • Деца на улицата

Децата на улицата са беззащитни, те живеят без родителски надзор и трафикантите се възползват от това, че децата нямат близък човек, който да ги предпази от потенциални опасности.

Манипулация през интернет

Въвличането в трафик обикновено става чрез:

Принуда (чрез насилие)

При пътуване в чужбина

Чрез приятел, познат

Интернет

Доброволно тръгване след заблуда

Предлагане на хубави неща (манипулация)

Разпознаване на механизмите за въвличането в трафик чрез обяснение на метода „Loverboy“.

 1. Срещата: Приятно момче говори с теб, или ти е представен от приятел. Това може да се случи в училище, в парк, в кафе, в клуб, навсякъде, може и в Интернет. Срещате се…
 2. Впечатляване: Дава ти хубави подаръци, може и мобилен телефон, хубаво бижу или парфюм, дрехи. Лудо се влюбваш в него. Мислиш – „Това е момчето, за което съм мечтала. Толкова е готин, казва ми, че съм красива и би направил всичко за мен.“ Носи скъпи дрехи и изглежда много добре.
 3. Начало на връзка: Вече има истинско ухажване. Ти си неговото гадже. Ходите на кино, при приятели, с колата му навсякъде. Не се виждаш с приятелките си както преди, но това не те вълнува, той те обича, а приятелите ревнуват. Не разговаряш с приятели и близки, които не го харесват. Той е страхотен, те просто не те разбират.
 4. Заедно: Щастлива си и си готова на пълна интимност с него. Това е романтично, той е много мил. Малко по малко решаваш да напуснеш дома си, защото той иска да бъдеш с него непрекъснато.
 5. Въвличане в трафик: Казва, че дължи пари, които трябва да изплати на приятел и единствено ти можеш да му помогнеш, като отидеш на среща с неговия приятел за една нощ. Този приятел е много агресивен и твоето гадже знае това.
 6. Склоняване към трафик: Той е направил толкова много за теб, че чувстваш, че трябва да направиш нещо, за да му се отплатиш, но той се е променил и започваш да се колебаеш. Все пак оставаш с него, защото ти обещава хубави неща.
 7. Дете в трафик: Вече разбираш, че всичко е лъжа. Но той те заплашва, че ако не вършиш това, което иска ще пострада цялото ти семейство или всички ще разберат. Чувстваш се отвратена, страх те е, но все още го обичаш.
Извод

Трафикът на хора е съвременна форма на робство. Той е една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права. Въпреки, че най-често жертви стават неграмотни, бедни, социално слаби деца или такива, които нямат родители, също толкова вероятно е дете да стане жертва на трафик заради непознаване или подценяване на рисковете, наивност, ниско самочувствие или просто потребност от близост и разбиране за преодоляване на трудна ситуация. Не е задължително трафикантът да е непознат. Той може да е твой познат, гадже, близък или дори роднина.