Урок 4 (10-12 г): Превенция и защита

Връзки към всички уроци
Приложения и ресурси за ученика към урок 2

Каква може да бъде превенцията и защитата в личен план и на национално ниво?

img

Цели на урок 4:

 • В този урок ще научиш повече за смисъла и целите на превенцията на трафика, както и за усилията, които се правят по света и в България, за да се предотврати трафикът на хора.
 • А също и какви са възможностите за защита от трафика и кои са Начините, по които самите децата могат да участват в борбата с трафика на хора.
 • Ще получиш информация и за институции и услуги, които могат да съдействат за предпазване и борба с трафика на хора.
 • Ще осмислиш и как децата биха могли да помогнат на друго дете да се защити от трафик.

Какво означава превенция ?

На латински: praeventio – изпреварвам, предупреждавам; на английски: prevention — термин от наказателното право, с който се означават предварителните правоохранителни мерки насочени към предотвратяване извършването на престъпления и други правонарушения.

Хрумва ли ви нещо, което може да бъде направено предварително, за да се предотврати трафикът на деца в България? Какво можете да направите сами за себе си, приятелите си и за други непознати деца? Какво могат да направят вашите близки, съседите и другите възрастни в квартала или мястото, където живеят? Какво могат да направят професионалистите и политиците в България?

Какви превантивни мерки могат да се вземати на различни нива?

На индивидуално ниво

Децата да сa свободни да споделят с възрастните важните за тях неща без страх от подценяване, оценка или смъмряне.

Децата да познават правата и отговорностите си, да са запознати с опасността от трафик и как да се предпазят от него.

Децата да умеят да казват „Не“ на някого, който иска нещо от тях, например: „Обясних добре, защо не мога да го направя”.

На гражданско ниво

Родители, здравни работници, учители, полицаи и социални работници да са информирани за риска от трафик на деца и начините за защита.

Хората от квартала и местната общност да са наясно и да помагат за справяне с рискови ситуации, касаещи закрилата на децата.

На национално ниво

Медиите да са запознати и да говорят за опасността от трафика на деца.

Международните организации за превенция и защита от трафик да действат заедно.

Политиците и професионалистите да действат компетентно и загрижено.

В България има ясни процедури и механизми, които да улесняват сътрудничеството между различните институции и специалисти, които имат отношение към проблема. Работят приюти и кризисни центрове за жертви на насилие и трафик, съществуват и няколко телефонни линии, една от които специално срещу трафика на хора.

Професионалната помощ помага за прекратяване на травмиращото събитие и тежките последствия за преживяванията и развитието на децата.

Промяна на нагласите на хората чрез говорене по темата.

Това повишава възможностите за разкриване на случаите на домашно насилие и сексуално малтретиране, които са рискови за преминаване към трафик.

„Аз съм специален, защото съм уникален.”

Mного често децата приемат или изпращат покани за приятелство в социалните мрежи, защото искат да бъдат забелязани. Използват провокативни профилни снимки, които не показват себеуважение или усещане за лична стойност, само за да привлекат вниманието върху себе си. Това, което се случва обаче е, че най-вероятно ще привлекат вниманието на сводници и трафиканти. Затова нека направим следното упражнение:

Повечето от нас имат поне един човек в живота си, който мисли, че ние сме специални. Вярвам, че този човек е прав. Че всеки от нас е специален.

Ако един грънчар направи 10 000 вази, всичките един размер и форма и ги украси по абсолютно еднакъв начин, то едва ли ще струват много скъпо. Ако обаче същият този грънчар направи една специална ваза с уникална и необичайна форма с красива украса, различна от всяка друга, тогава тя ще струва много повече.

Всеки от нас е като тази специално създадена ваза. Вие сте ценни, защото няма никой точно като вас в целия свят. Всеки от нас е различен никой не мисли и чувства точно като вас, всеки е една комбинация от идеи, мнения, вкусове, таланти и чувства, които са уникални – това ги прави специални.

Прости правила за безопасност в кибер-пространството

 • НЕ СЕ ПРЕДОВЕРЯВАЙТЕ!

Помнете, че в интернет трябва да се отнасяте с всеки като с непознат и не трябва да се доверявате на никого, защото дори и да си мислите, че си пишете с Ваш познат, самоличността му може да се използва от друг човек, който е злонамерен!

 • НЕ ДАВАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЕБЕ СИ И БЛИЗКИТЕ СИ!

Никога не давайте лична информация на лице, с което сте се срещнали в интернет пространството, включително чата, защото не можете да бъдете сигурни за какво ще бъде използвана от човека, на когото я предоставяте!

 • НЕ ДАВАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДРУГИ ХОРА!

Не споменавайте подробности и лични данни за други хора, дори и да са Ваши приятели.

 • НЕ ИЗПРАЩАЙТЕ СВОИ СНИМКИ НА НЕПОЗНАТИ!

Не предоставяйте Ваши снимки, защото те могат да бъдат използвани за всякакви цели, без Вашето съгласие.

 • НЕ ПРИЕМАЙТЕ СРЕЩИ С НЕПОЗНАТИ!

Никога не приемайте среща, уговорена в чата или по друг начин чрез интернет, а ако е наистина наложителна-задължително уведомете родителите си! Не отивайте на срещата сам/а, най-добре е да отидете с родителите си!

 • ИНФОРМИРАЙТЕ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ!

Ако попаднете на текст или съобщение в чата или на интернет страница, което Ви обижда, шокира или смущава – незабавно го покажете на родителите си, повече не влизайте там и незабавно сигнализирайте за него, като използвате бутона за сигнализиране в горната дясна част на страницата, за да се предприемат нужните действия.

 • СЪВЕТВАЙТЕ СЕ С РОДИТЕЛИТЕ СИ!

Винаги казвайте на родителите си в какви сайтове влизате, с кого си пишете/чатите, какви файлове и материали възнамерявате да свалите от интернет. Съветвайте се с тях дали това е безопасно и им съобщавайте за всичко нередно.

 • ПРЕДПАЗВАЙТЕ ОКОЛНИТЕ!

Не правете нищо, което може да нанесе вреда на Вас, други хора, вашия компютър или този на други хора.

 • ВНИМАВАЙТЕ СЪС САЙТОВЕТЕ ЗА ЗАПОЗНАНСТВА!

Знайте, че сайтовете за запознанства са изключително опасни! Те са сред най-използваните от педофили за търсене на жертви. НЕ ги посещавайте! Социалните мрежи (като Facebook и Twitter) предлагат подобни възможности за хора с лоши намерения, защото те предлагат възможности за контакт, лична информация и снимки.

 • НАПРАВЕТЕ СИ НЕРАЗБИВАЕМА ПАРОЛА!

Когато създавате парола, опитайте се тя да бъде максимално трудна за познаване от друг човек. Никога не използвайте ваши или тези на други хора имена, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и т.н.. За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили, ако едната парола е открадната. Също използвайте различни потребителски имена (usernames). Добра идея е, когато създавате парола, да използвате както главни, така и малки букви, да включите няколко цифри и също символи, когато системата, в която се регистрирате го позволява (като .,/?!#@$%^&*-+;”; и тн). Никога не използвайте парола, която е същата като потребителското име (username).

Как мога да откажа да участвам и да се науча да казвам НЕ?

 • Да кажа твърдо „не, благодаря” или „не, това не е за мен”.
 • Да използвам хумор, за да избегна натиска или да отклоня вниманието от себе си.
 • Да се оттегля от ситуацията.
 • Да кажа направо, че не ми харесва някой да ме кара да правя нещо.
 • Да потърся помощ и да говоря с някого, на когото имам доверие.
 • Да се обърна към институциите и специалистите, които могат да ми помогнат.

При нужда децата могат да получат съдействие от следните организации и институции:

 1. Полицейска закрила
 2. Кризисен център
 3. Спешен прием
 4. Център за работа с деца на улицата
 5. Психологическо консултиране – ЦОП
 6. Гореща телефонна линия
Извод

Има три сигурни начина, чрез които децата могат да се защитят:

 • Да бъдат информирани за начините, по които се случва трафикът и да разпознават сигналите, че има опасност от трафик.
 • Да знаят как по безопасен начин да ползват интернет.
 • Да развият по-добро самочувствие.