Приложение 7: Стратегия за справяне в ситуация на трафик по метода Loverboy

Приложение 7

Стратегия: Бъди подозрителна към събеседника и не казвай пълната истина за себе си. Ако в последствие се окаже, че нямаш повод за тревога винаги можеш да се извиниш за предпазливостта си. Друго важно умение тук е да задаваш въпроси – колкото може повече уточняващи въпроси за човека, с когото разговаряш, включително от къде има информация за теб.

Стратегия: Помисли внимателно – защо точно на теб? Посъветвай се с други приятели, връстници, възрастни, т.е. с колкото повече хора споделиш, толкова по-реална ще бъде твоята преценката за ситуацията.

Стратегия: Не пренебрегвай приятелите си, не се откъсвай от средата си. Разговаряй отново с родителите си или други близки за теб хора, обсъди с тях промените, които забелязваш. Ако той наистина държи на теб няма да иска да променяш начина си на живот заради него, а ще се впише в него, няма да иска да те иска само за себе си. Любовта допълва живота ти, не те изолира от него.

Стратегия: Не спирай да си предпазлива. Малко мъже са готови на подобна крачка толкова бързо, те обикновено се страхуват да загубят свободата си. Помисли, наистина ли се чувстваш готова за това или го правиш защото те е страх да не го загубиш?

Стратегия: бягай! Веднага! Говори с роднини, приятели, близки. Научи се да казваш „НЕ“. Например:
„Съжалявам, но не мога да го направя, защото аз наистина трябва да правя нещо другo важно в този момент”
„Сега съм твърде зает/a. Може би в друго по-свободно време ще го направя.
„Аз много искам да ти помогна, но точно в този момент ми е невъзможно, защото трябва да направя….”
„Аз те разбирам, но точно сега правя ……. Благодаря ти, че ще ме разбереш, колко е важно за мен и сега не мога да ти помогна”
„Благодаря ти за доверието, но аз точно сега не искам да изляза с теб и да….”
„Не! Съжалявам, но аз наистина не мога в този момент да направя това за теб!

Стратегия: Бягай! Кажи „НЕ“. Свържи се отново с роднини, приятели, близки. Поискай помощ, съвет. Разбери повече за мястото, където той иска да те изпрати и дори поискай предварителен договор за работа с името на работодателя, мястото. Преди да заминеш се погрижи роднини и приятели да имат твоя снимка, копие от паспорта ти и предварителния договор за работа, както и телефонен номер.

Стратегия: Скрий личните си документи, не ги давай на никого. Не можеш да си тръгнеш веднага, но можеш да наблюдаваш тайно какво се случва около теб и да ти хрумне идея как да се измъкнеш. Не се предавай, знай че твоите близки в къщи ще направят всичко по силите си да е те намерят. Вярвай, че това няма да продължи дълго и търси изход! Намери слабото място на организацията им и бягай! Потърси помощ!