Приложение 4: Казус

Приложение 4

К. е момиче на 12г. (6-ти клас), а И. е момче на 14г. (8-ми клас).
Те са приятели от детинство, живеят в съседни къщи, ходят заедно на училище, имат общи приятели, родителите им се познават.

И. е спортист и като по-голям може да ползва Фейсбук. През по-голямата част от годината И. живее само с майка си, защото баща му пътува и често отсъства от дома.

К. е в театрално студио, мечтае да стане певица. Родителите забраняват на К. достъп до социални мрежи. Те са много взискателни към нея и искат тя да се учи и да има стабилна професия. К. не споделя с тях, защото те са много критични и често я наказват.

К. и И. често си говорят за приятелските отношения. Много често К. се е срещала с приятелите на И., но един ден той я кани на гости у негов приятел, когото тя не познава. К. се поколебава, защото не се чувства сигурна, но не споделя с родителите си. Казва им само, че ще се прибере в 20.00часа.

Отиват при М., който К. с изненада установява, че е много по-голям и е в компания на други по-големи младежи, които пушат и консумират алкохол и предлагат и на нея. К. никого не познава.

М. наблюдава К. и показва, че е впечатлен от нея. К изведнъж забелязва, че И. го няма и тръгва да го търси.

К. вижда, че в едната стая са събрани само момичета, които се събличат по бельо, показват си предизвикателни снимки. К. се изненадва, а те и казват ”ти не знаеш ли къде си попаднала?” Тя вика уплашено, но М. влиза и казва да не се притеснява, че ще я закара в къщи. Иван е зает.

Риск:
Не споделя с родителите си.

К. не винаги споделя с родителите къде ходи с И. Когато я питат, тя отговоря – излизам с И., но не обяснява къде и с кого.

Риск:
Получава покана да отиде на непознато място.

И. кани К. на непознато място и не обяснява кое е това място и кой ще бъде там. Държи се загадъчно и отказва да отговори на въпросите на К.

Риск:
Продължава да крие от родителите.

И. внушава на К. тя да не съобщи за това на родителите си.

Риск:
Проявява наивност.

К. се съгласява и следва И.

Риск:
Непозната територия.

К. и И. минават през непознати за К. места и вървят 20 минути.

Риск:
Непознати хора.

К. се озовава в непозната стая с възрастни непознати хора.

Риск:
Не познава никого.

К. се озовава в стая, в която И. го няма.

Риск:
Не познава никого.

К. разговаря с непознати момичета.

Риск:
Ситуация без изход.

М. кани К. да се качи в колата му.

Риск:
Поддава се на манипулация.

М. прави подарък на К.

Всяка прилика с действителни лица и събития е съвсем случайна! Казусът е измислен от членовете на екипа, съставил ръководството!